Undvik stress, tvätta händerna ofta och noga, sov ordentligt, peta inte med fingrarna i ögon och näsa, ät en allsidig kost, motionera, vistas utomhus mycket och få frisk luft.
Jag tycker inte jag stressar så mycket. Jag kan bli bättre på handhygien. Jag har barn. Jag försöker peta mig i näsan med armbågen. Jag äter kanske pannkakor lite för ofta. Motion förekommer. Frisk luft likaså.
Några rätt, men det finns utrymme för förbättring. Ovan nämnda rekommendationer är de viktigaste för att underhålla och stärka immunförsvaret.
Vad finns då kvar att göra? Vad gör ni för att hålla er friska? Äter ni farmors hemliga dunderhonung varje morgon? Gurglar ni starksprit för att eliminera bakterier som inte hunnit få fäste i halsen än? Sörplar ni linfröolja eller fiskolja? Brusar det C-vitamintabletter i glasen där hemma? Äter ni zink? Ingår hög konsumtion av vitlök i kosten? Eller äter ni makaroner och korv sju dagar i veckan och lyckas hålla er krya ändå? Lämna gärna en kommentar och dela med er av egna tips, råd och erfarenheter. Vad fungerar för er?
Blött skogsdistans
19 timmar sedan
9 kommentarer:
Glutamin!
http://biketrail.318.nu/traning/paulun/glutamin.asp
Glutamin och immunförsvaret
Ett starkt immunförsvar är mycket viktigt för dig som vill lyckas i din träning. Dels jobbar det hårt med att hålla dig frisk från infektioner och dels är det viktigt för din återhämtning. När du tränar får du små mikroskador i muskeln vilket gör att en del av musklerna faktiskt förstörs. Ditt immunförsvar angriper då den skadade muskulaturen för att ta bort det som är skadat och du blir öm och lite svullen i den tränade muskeln dagarna efter träningen (träningsvärk). Därefter byggs muskeln upp igen och blir lite större och lite starkare, om du ger den tillräckligt med näring (= äter tillräckligt). Detta är vad som kallas "återhämtning" och hela processen går snabbare om du har ett starkt och väl fungerande immunförsvar.
Glutamin spelar en viktig roll för immunförsvaret och sjunker nivåerna glutamin, som vid hård träning, kan immunförsvaret bli lidande. Forskningen har visat att glutaminet är en viktig beståndsdel i ett starkt immunförsvar, och i sjukvården i vissa länder tillsätter det i näringslösningar, som patienter får när de har frekventa infektioner. Detta har visat sig påskynda deras tillfrisknande och kan även spara en del av deras muskler, som annars lätt bryts ner när man är sjuk, äter för lite och är inaktiv.
Okej du bad om det. ;)
Jag tar ganska seriöst på mitt välbefinnande, så här kan en vanlig dag se ut.
Sömn: 8-9 timmar (21:30-05:30)
Frukost: havregrynsgröt (3,5 dl), skivad banan och krossat linfrö på gröten. Till detta äter jag ett ägg med kaviar (omega3 och essentiella fettsyror) samt en mugg te, oftast grönt (antioxidanter). Kosttillskott i form av jättenattljusolja (GLA och E-vitamin) samt multivitaminpiller för att säkerställa vitamintillskott.
Efter frukosten tränar jag oftast på vägen till jobbet. Löpning, cykling, gym eller en kombination i 1-1,5 tim ungefär. Efter träningen äter jag något direkt, typ energikaka, banan eller nåt i den stilen. Stretchar och duschar.
Mellanmål #1: intas klockan 9:30-10:00. Består oftast av en frukt och en mugg te, grönt eller roibos (ännu mera antioxidanter). Om jag ska träna vid lunchtid tar jag här något mer, typ energikaka eller smörgås.
Lunch: 500-600 gram hemlagad mat, oftast pasta med någonting till. Här kommer ofta vitlöken in i bilden. Det är även en fördel om man lagat mat med grönsaker integrerat, då får man i sig vitaminer och nyttigheter av bara farten. Till lunchen dricker jag vatten.
Mellanmål #2: intas mellan 14:30-15:00. ibland blir det bara en frukt här men oftast något mer, särskilt om jag ska träna efter jobbet. Energikaka, proteindrink, smörgås eller nåt liknande. Dagens sista te-mugg kan även tas här, grönt eller roibos igen (mer antioxidanter).
Middag: mellan 17:30-18:30 tas oftast middagen. Här är det hemlagad och genomtänkt kost som gäller. Basen i matlagningen är ofta pasta med något tillbehör, tex. kyckling, quorn, köttfärs. Storleksmässigt snackar vi 500-600 gram mat igen. Det är en fördel om grönsaker finns med i maten för då är det integrerat. Till middagen dricks det vatten.
Kvällsmål: intas vid 19:30-20:00, består oftast av en frukt, äpple eller nåt i den stilen. Är jag hungrig kan jag komplettera med smörgås eller proteindrink.
Glutamin är bra att få i sig, finns ju med i proteinpulver eller om du köper det i rent pulver. Det finns i tablettform också.
Om du har ont i halsen så rekommenderar jag att du ska gurla med Hexident eller Corsodyl. http://www.apoteket.se/rd/d/4569
Funkar ok men det kan svida ganska bra eftersom det är bakteriedödande.
Annars så är ju hårdbrödmacka med vitlök och te med ingefära bra.
/Jörgen S
Jag är grymt noga med handhygien och att hålla så behörigt avstånd jag bara kan till infekterade. Går jag förbi någon som hostar så håller jag andan. Måste jag sitta bredvid någon som är förkyld så peppar jag mig själv med positiva ord om att jag faktiskt har ett bra immunförsvar. I övrigt så stressar jag mycket fast jag inte ska, sover vissa nätter för lite för att jag sitter uppe och pluggar, tränar ryckigt (dvs kör på när kroppen tillåter), äter betydligt mer än Rickard :) förutom till frukost.
Ja det var väl nästan allt. Jag gurglar dessutom inget medel, äter sällan vitlök och intar oftast inga vitamin/mineralpiller fast jag kanske skulle behöva. Jag pussas även ofta med min hund som varit och nosat i massa bakterieskit (är inte lika rädd för bakterier som för virus.
Drygt för er som åker på skit efter skit. Inte direkt så att allt pencillin ni måste inta främjar immunförsvaret heller.
Hur gör du och ni andra förresten för att slippa skador en gång varannan vecka? Det vill jag veta :)
lämna bort barnen en två, tre år, gå i celibat, lev i en grotta, drick vatten, ät bananer och astronomiska mängder vitlök. jag testade, hade skittråkigt och valde den sjuka vägen istället. tråkigt det också, men kul med sällskap. lycka till.
/stef
Tack för tipsen!
Caroline, jag undviker skador genom att bli sjuk med jämna mellanrum, på det viset slipper jag överbelastning.
Hellre liten och svag än stor, stark, sjuk och skadad. ;)
Kladdkaka! :D
Ja, vi kanske äter det lite för sällan ändå...
Skicka en kommentar