Jag har aldrig riktigt satt mig in i vad Computrainer är för något, utan bara fått för mig att den är en amerikansk motsvarighet till italienska Elites RealAxiom trainer och holländska Tacx Fortius och liknande. Vid en närmare granskning upptäcker man dock att det finns några mycket viktiga skillnader.
Den allra viktigaste är att Computrainern kan kalibreras, så att den återgivna effekten faktiskt stämmer överens med verkligheten och dessutom kan jämföras med nästa träningspass, och nästa. Det är inget jag är bortskämd med, om man säger så. Kalibreringen görs snabbt cirka tio minuter in i varje träningspass och garanterar att man inte är ute i ogjort väder. Jag frågade svenske återförsäljaren Sven-Erik Olsson på Amove Ab hur han upplever repeterbarheten och tillförlitligheten i effektåtergivningen.
- "I praktiken bättre än SRM Professional om cykelns bakhjul har ett Continental Home Trainer däck. Detta på grund av möjligheten att regelbundet kunna kalibrera trainern. RacerMateInc uppger en noggrannhet om plus minus 2,5%. Skall du kalibrera ett SRM så tar det minst en halvtimme om du har ett särskilt ställ och vikter som du fått kontrollvägda. Då måste du ta cykeln ur trainern. Eller så tar du en lång paus medan du väntar på att SRMsystemet reser ToR Tyskland. Jag har testat att köra med SRM Professional bestyckade cyklar på CompuTrainer. Både landsvägscykel (en Cannondale SuperSix med Shimano tiodelat samt en Isaac med samma växelsystem) och tempo (Cervelo P3 Shimano tiodelat). Inte mina cyklar, men några jag kunde låna in. Skillnaderna i data var att SRM rapporterade högre toppar och något högre effekt vilket var förväntat eftersom SRM mäter i vevparti och inte vid hjulets periferi."
Liknande slutsatser har många andra användare av Computrainer kommit fram till. Tillförlitligheten gör att den används i forskningssyfte av en del. Utöver kalibreringen tycker jag personligen att möjligheten till att kunna träna varvtalsoberoende borde vara en stor tillgång. Säg att du vill köra två stycken intervaller på 20 minuter och hela tiden ligga på 360 watt. I ergometerläget anpassar Computrainern hela tiden motståndet beroende på vilken kadens du kör med, så effekten är 360 watt oavsett om du har 60 rpm eller 130 rpm. Tyvärr går det bara att öka eller minska motståndet med fem watt i taget, till skillnad från exempelvis Monark 839E, som fixar en watt. Möjligheten till finlir är alltså mindre.
Det finns drösvis med fler funktioner som jag inte har tid att gå in på här, men ovan nämnda gör att Computrainer skiljer sig markant från andra trainerkonkurrenter. Prismässigt är den dock betydligt dyrare, cirka 17.000 kr, men jämfört med ergometercyklar såsom Velotron, Monark 839E, Cyclus 2, Lode eller SRMs egen ergometercykel är den billig. En vettig kompromiss för skrubbnördar?
Skogsdistans med sprätt
4 timmar sedan
6 kommentarer:
Bra genomgång av verktygen. Jag håller ändå på en SRM-kittad Monark.
Och så har jag länkat till dig!
http://www.kadens.se/blogs/rytz/2752.htm
Jag argumenterar inte emot dig, men jag vet inte om jag orkar vänta på den där lotto-vinsten så länge. ;)
Kul, jag är hedrad!
Hur kunde bröderna Fåglum snitta 50 km/h på 100 km lagtempo utan att veta hur många watt dom producerade när dom tränade.
Jag gillar att cykla, sätter mig på en trainer endast i nödfall. Känns lite som mängden prylar och hjälpmedel tagit över livet lite även här..
Vem vet? Fåglum hade kanske kört i 55 med dagens vetenskap?
Lunkan
Hej Tom,
CompuTrainer har just den exakthet du efterlyser:
Realtime Ergometer Tests. Using CompuTrainer CS you can create automated Realtime “time/watt”
based test protocols or run them manually using the Manual Charts mode. Tests can be in 1 watt
increments with time steps as low as a hundredth of a minute. Manual Charts can be preset at a
beginning wattage and allows for step changes from 1 watt up per key press.
(utdrag ur manualen, snabb sammanfattning på svenska -> Med Coching Software kan tests göras med 1 watt steg och ändring varje hundradel av en minut)
Du har rätt i din uppgift om 5 watt steg, men det avser användande av CompuTrainer utan mjukvarustyrning, alltså enbart Lastgenerator och handkontrollenhet. Handkontrollenheten innehåller en mikrodator som gör att CompuTrainer kan användas utan dator. Kanske något för de som i likhet med Rickard Mattson vill tagga ner på hjälpmedel?
För den som gillar hjälpmedel finns MultiTrainer III som tillsammans med ErgVideo ger möjlighet till effektträning i 1 watt steg med video som understöd. För cykelklubbar som vill erbjuda träningspass där alla tränar samma typ av effektträning, t ex MAP eller andra intervall, med individuell anpassning (var och en tränar i förhållande till sitt tröskelvärde) är MultiRider III antingen enbart eller i kombination med ErgVideo en perfekt lösning, menar jag.
Skicka en kommentar